Orta ya da küçük ölçekli reaktör  olan Small Modular Reactor - SMR, esnek enerji üretimi ve elektrik üretimi harici, elektrik dışı ve kojenerasyon uygulamaları için ve altyapının daha az olduğu kırsal bölgelerde kullanım için de düşünülmektedir. Tek ünite, çoklu ünite ve yenilenebilir kaynaklarla birlikte SMR kullanılabilmektedir. Özellikle eskimekte olan fosil yakıtlı üretimin yerini almasına yönelik de kurulumu olabilmektedir. Kendiliğinden ya da doğası gereği güvenli ve pasif özelliklerin ( elektriğe ihtiyaç duymayan ve operator müdahalesi gerektirmeyen) gelmesi ile güvenliklerinin arttığı belirtilmektedir. Sistem basitleştirilmesi ile yatırım maliyeti de azalmaktadır. Normal santrallere göre ebat küçüldüğünden inşaat maliyeti daha yönetilebilir olmakta ve fabrikasyon ile önceden yapılmaları inşaat süresini kısaltmaktadır.


Özellikle SMR'ın satışı ile ilgili belirtilen noktalardan biri mevcut reaktör tasarımlarına göre daha güvenli olmalarıdır. Güvenlikle (Safety) ilgili olarak aşağıdaki durumların DOE tarafından göz önüne alınması istenmiştir. 

Pasif sistem kullanmaları: Pasif sistemler elektrik sistemlerine bağlı çalışmadıklarından birçok kaza senaryosunda avantaja sahip olabilmektedir. Ancak pasif sistemler hata yapmaz sistemler değildir bu nedenle güvenli tasarım, güvenilir aktif yedek soğutma sistemlerine ihtiyaç duyabileceğinden maliyeti artırabilir.

Koruma binası (containment) sisteminin daha küçük olması: SMR'lar normal reaktörlere göre daha küçük, daha az sağlam koruma binasına sahiptir. Hidrojen patlamalarından kaynaklı olarak hasar daha büyük olabileceğinden güvenlik üzerinde olumsuz etkisi olabilmektedir. SMR tasarımları hidrojenin patlama konsantrasyonuna gelmemesi için önlemlere sahiptir ancak koruma binası geleneksel reaktörlerdeki kadar güvenilir olmayabilir. Bu da aynı şekilde maliyet doğuracaktır.

Yeraltında yapılmaları: Zeminin altında olmaları güvenlik önlemi olarak ele alınmaktadır. Deprem durumunda kaza riski azalmakta ancak sel durumunda risk artmaktadır. Aynı şekilde acil durum müdahalesi daha zordur. 

Doğası gereği (inherently) büyük reaktörlere göre daha az tehlikeli olmaları: Küçük reaktörler büyük reaktöre göre daha az enerji ürettiğinden aynı enerji talebini karşılamak için birden fazla reaktör kurmak gerekecektir. Özellikle santral sahibi, maliyeti azaltmak adına reaktör başına destek personeli ya da güvenlik ekipmanını kısma yoluna giderse çok sayıda reaktör kurmak tek reaktör kurmaya oranla daha fazla risk barındırabilir.

Tahliye Bölgesinin Daralması: SMR'ı çevreleyen acil durum planlama bölgesinin büyüklüğünün 10 milden 1000 feet'e azalmış olması güvenlik olarak avantajlı görünmektedir. Böylece nüfusun yoğun olduğu yerlere ve elverişli bölgelere kurulabilir. Ancak Fukushima sonrası dersler ile radyasyon seviyesinin çok yüksek olması tahliyeye zorladı ve 20-30 mil kaza bölgesinden uzaklaşılarak yerleşilmesi gerekti. Bu nedenle varsayım ve modele dayalı bir daralma beklendiğinden SMR'lar için aşırı iyimser olabilmektedir.

Kaynak : Small Modular Reactors as Renewable Energy Sources, Bahman Zohuri